Lucrul în industria construcțiilor poate fi destul de riscant, așa că este important ca un proiect să fie bine planificat și executat corespunzător. 

Ancorele sunt adesea folosite pentru aplicații critice din punct de vedere al siguranței. În aceste aplicații, fiabilitatea ancorei este crucială și este esențial să se utilizeze o ancoră de înaltă calitate, sigură și testată corespunzător; ancora trebuie să aibă o ETA (Evaluare Tehnică Europeană) dacă este utilizată în aplicații în care o defecțiune a ancorei ar putea avea ca rezultat:

  • Prăbușirea sau prăbușirea parțială a structurii 
  • Ar putea reprezenta o amenințare la adresa vieții umane
  • Ar putea duce la pierderi economice semnificative

Prin urmare, este important să înțelegem liniile directoare, să înțelegem ce este un certificat ETA și să respectăm bunele practici.

1) Ce acoperă certificatul ETA?

ETA este acronimul pentru Evaluarea Tehnică Europeană (fostul agrement tehnic european), acceptată pe scară largă ca fiind, în esență, o confirmare a adecvării tehnice a materialelor de construcție în conformitate cu Regulamentul privind materialele de construcție (CPR) în statele membre ale UE.

"[...] Verificările și metodele de evaluare pe care se bazează această evaluare tehnică europeană presupun că ancora are o durată de viață de cel puțin 50 de ani [...]."

Recent, au existat, de asemenea, ETA-uri care descriu durata de viață a unei ancore ca fiind de 100 de ani. 

2) Cum obțin produsele certificarea ETA?

Pentru a obține un ETA, un produs trebuie să fie supus unui program de testare amănunțit, măsurat în funcție de criterii de testare specifice pentru a determina dacă este adecvat pentru a fi utilizat într-o anumită aplicație.

Documentul european de evaluare (EAD) specifică testele pe care trebuie să le treacă elementele de fixare pentru a obține ETA. EAD poate fi adaptat la produsul supus testării și conține informații despre produs, utilizarea preconizată a acestuia, evaluarea sa și testele care trebuie efectuate.

Odată ce produsul a obținut ETA, aceasta constituie baza pentru ca producătorul să întocmească o declarație de performanță și să obțină marcajul CE pentru produsele corespunzătoare.

Odată ce produsul a trecut cu succes testele specificate în EADS, se poate emite un ETA în temeiul EAD.

În conformitate cu Regulamentul privind produsele pentru construcții, producătorul trebuie să întocmească și să pună la dispoziție o declarație de performanță (DoP) care prezintă caracteristicile esențiale de performanță ale produsului. În plus, producătorul poate, de asemenea, să furnizeze marcajul CE pentru produsele sale.

3) De ce este importantă ETA pentru elementele de fixare în construcții?

Trebuie utilizată o ancoră certificată ETA dacă există un risc ridicat de:

  •  Viața și sănătatea umană
  •  Securitate și ordine
  •  Pagube aduse resurselor naturale în caz de accident.

Utilizând elemente de fixare aprobate de ETA, instalatorul garantează siguranță și fiabilitate maximă. Știați că ancora nu cedează dacă este instalată așa cum este descrisă în ETA? De asemenea, vă puteți baza pe valorile de performanță ale produsului, deoarece puteți fi siguri că valorile pe care le utilizați vor corespunde celor testate.

4) Ce vă oferă CELO?

CELO oferă clienților săi o gamă largă de ancore mecanice și chimice certificate ETA. Dirijările noastre sunt potrivite pentru o varietate de ancorări, într-o gamă de dimensiuni și cu diferite grade de încărcare. Iată câteva dintre cele mai populare dibluri ale noastre:

Dacă aveți întrebări cu privire la gama noastră de produse sau la timpii estimați de sosire, nu ezitați să ne contactați, iar personalul nostru specializat va fi bucuros să vă ajute. Iar pentru a vedea mai multe dintre produsele noastre aprobate ETA, descărcați broșura noastră cu elemente de fixare aprobate ETA pentru bentonita fisurată. 

5) Ce tipuri de certificate ETA există?

ETA indică întotdeauna materialele în care ancora poate fi utilizată în funcție de testele pozitive efectuate, de exemplu ETA pentru beton și zidărie (ancoră de fixare multifuncțională MFR), pentru sisteme compozite de izolare termică (IPD) și pentru fixări în lemn (șurub pentru plăci aglomerate VELOX).

ETA include întotdeauna o declarație privind destinația de utilizare, de exemplu "adecvat pentru fixarea sistemelor care nu suportă sarcini în beton fisurat" (Slab Nail DA).

Ancorele metalice și ancorele chimice sunt clasificate în opțiunile 1-12:

Ancorele din opțiunea 1 au trecut prin cele mai ample teste, permițând cea mai largă gamă de aplicații, inclusiv ancorarea în beton fisurat. 

Prin urmare, opțiunea ETA 1 înseamnă că produsul poate fi utilizat atât în beton fisurat, cât și în beton nefisurat. Ancorele din Opțiunea 12 au cea mai restrânsă gamă de aplicații, fiind adecvate doar pentru betonul nefisurat.

6) Întrebări frecvente

Nu neapărat, dar, de obicei, diblurile din opțiunea 1 sunt supuse la teste de impact seismic. Valorile rezistenței seismice (C1 și/sau C2) sunt indicate în ETA. Acest lucru este indicat printr-un simbol seismic.

Produsul este adecvat pentru utilizare ca ancoră cu sarcină seismică, în conformitate cu agrementul/certificarea tehnică europeană.

Opțiunea 1 include valorile de rezistență la foc pentru ancorele metalice și chimice în ETA. Acest lucru este indicat printr-un simbol de foc.

Rezistența la foc: numărul de după R indică numărul de minute în care ancora va rămâne în funcțiune în caz de incendiu.